Beljanica - srpska lepotica
<Beljanica-srpska_lepotica>
<znamenitosti>
<foto_galerija>
<O_Beljanici>
<turizam>
<vrelo_Mlave>

Homolje

   

Homolje - predeo harmonije i magicne prirode

<mostic_kraj_vodopada>

 

Homolje predstavlja geografsku oblast na istoku Srbije. Zbog prirodnih lepota, raznovrsnog etnoloskog i kulturnog nasleda, mnogi  namerno ili iz pukog neznanja Homoljem nazivaju i susedne oblasti - Petrovac, Kucaj, pa i celo Branicevo. Medutim cinjenica je da se Homolje geografski poklapa sa teritorijom opstine Žagubica. Predstavlja jedinstvenu geografsku celinu, sastavljenu od Žagubicke i Krepoljinske kotline koje su omedene Homoljskim planinama, Beljanicom, Crnim vrhom i Gornjackim planinama.

Medju kulturno- istorijskim spomenicima dominiraju Manastir Gornjak (1378.god) zaduzbina Kneza Lazara, nalazi se na levoj obali reke Mlave, na samom izlasku iz opstine Zagubica ka Petrovcu, Trska crkva je najstariji manastir u Branicevskoj eparhiji i nalazi se na 4-om kilometru reginalnog puta Zagubica-Petrovac.

Prirodni uslovi za sve vidove aktivnosti u prirodi sa kojima raspolaze Homolje su izuzetni. Naime, hodnje, trcanje, penjanje, kao i klasicno planinarenje je u ovim krajevima popularno od davnina. Ravnice uz korito reka i potoka, blagi usponi i na kraju citavi planinarski pohodi, predstavljaju pravo zadovoljstvo za sve ljubitelje aktivnog odmora.

Homolje

 

 
 
Designed by: Nebojsa Stefanovic 2008