Planina Beljanica - srpska lepotica
<beljanica_prolece>
<Beljanica-srpska_lepotica>
<znamenitosti>
<beljanica-zima>
<foto_galerija>
<beljanicka_kapa>
<O_Beljanici>
<resava>
<turizam>

<znamenitosti_nanetu>

 

Znamenitosti

Najvece atrakcije ovog kraja svakako su manastir Manasija i Resavska pecina, sto je sve obradeno u okviru ovoga sajta kao posebne destinacije. Zato cemo se ovde pozabaviti samom planinom Beljanicom i zanimljivostima koje ona krije.

Na samo dva kilometra uzvodno od sela Strmosten nalazi se Malo Vrelo, kojim se hrani reka ponornica sto tece kroz istoimenu uvalu sa samog vrha Beljanice, i ponire u Ivkov ponor, koji predstavlja zanimljiv prizor. Reka Suvaja koja se uliva u Resavu pravi kanjon sa vertikalnim, preko 450 metara visokim ivicama, u kome postoji mnostvo pecina.

Reka Cemerica je druga pritoka Resave, i ona takode pravi interesantan kanjon krecnjackih zidova sa brojnim pecinama i kraskim vrelima. Jedno od tih Vrela može se videti ispod strmih odseka Radoseve pecine. U pitanju je bistra voda koja izbija iz krecnjaka i pravi Vrelski potok, a u blizini se može videti i Vrelski vodopad, koji se nalazi u podnožju Sokolice, vrha Beljanice. Sastoji se iz tri dela, ukupne visine oko 6 metara, da bi se zatim voda strmo stropostala sa nekih niz 20ak metara visoku liticu u dubok amfiteatar na cijem se dnu nalazi malo jezero dubine 5 metara. U blizini mesta gde se Vrelski potok uliva u reku Resavu može se videti Buk vodopad, u cijem podnožju je vir po imenu Zelenik.

Ovaj kraj poznat je po svojim pecinama, od kojih je do danas istraženo cak 107, tako da predstavlja pravi izazov za ljubitelje speleologije.

 

   
Nebojsa Stefanovic 2008 by nanetu.rs