Beljanica - srpska lepotica
<Beljanica-srpska_lepotica>
<vodopad>
<znamenitosti>
<beljanica-zima>
<foto_galerija>
<O_Beljanici>
<turizam>
<homolje>

Vodopad Veliki buk

Na oko 15 minuta voznje od pecine ka selu Strmosten, u podnozju planine Beljanice (1.300 metara) nalaze se izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk koji su zasticeni Uredbom Vlade Republike Srbije kao spomenik prirode Lisine.

Veliko vrelo spada u malobrojnu grupu snaznih kraskih izvora i predstavlja izuzetan primer gravitacionih vrela. Veliki buk je jedinstvena pojava medu akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. Najveci je vodopad u Srbiji, visine preko 20 metara, a svojom lepotom i impozantnoscu ostavlja bez reci. Neobicnog je izgleda jer je voda vremenom napravila dubok amfiteatar vertikalnih strana u bigrenim naslagama dok njegovo dno pokrivaju veliki bigreni blokovi. Svakom ko u sebi nosi imalo avanturistickog duha bice zanimljiv spust do podnozja vodopada, a jedino tako moze da dozivi pravu sliku kako netaknuta priroda izgleda. Pod glavnim mlazom vode nalazi se jezerce dubine nekoliko metara, a oblaci vodene prasine neprestano zasipaju posetioce.

U ovom prirodnom ambijentu nalazi se i par ugostiteljskih objekata, medu kojima su "Resavski uranak", restoran sa prenocistem i vrhunskim osobljem, a u samom podnozju Velikog buka je "Vodopad Lisine", restoran sa bungalovima i velikim imanjem sa malim zooloskim vrtom, ribnjakom i jezerom za sportske ribolovce.


Izvoriste sa vodotokom i vodopadom predstavlja geomorfolosko-hidroloski kompleks zivopisne lepote i vrednosti naucnog, obrazovnog i kulturnog znacaja, te predstavlja prirodno dobro nacionalnog ranga.Izvori i vrela u gornjoj Resavi predstavljaju znacajnije i njinteresantnije hidroloske objekte. Na planinskim grebenima i visokim kraskim zaravnima i krecnjackim temenima njih uopste nema, ali su zato mnogobrojni i raznovrsni u dolinama svih pritoka i sastavnica Resave. Na desetine stalnih izvora izbija u Resavinoj izvorisnoj celenci ispod kupastih vrhova Male i Velike treste, Velike Bote i Dobisa, natapajuci citav planinski predeo bistrom vodom. Medjutim daleko znacajniji i vodom bogatiji izvori javljaju se u klisurama i kanjonima gde se pokazuju pojedinacno ili grupno, izbijajuci iz sipra i izmedju blokova ili iz prosirenih pukotina. Oni se vodom hrane iz krecnjacke unutrasnjosti ili prestavljaju povrsinske nastavke podzemnih tokova ponornica. Od svih hidroloskih objekata interesantnija su kraska vrela Veliko i Malo vrelo, koja se pojavljuju u supodini vertikalnih krecnjackih odseka Beljanice duz severnog oboda kotlinice Lisine.Veliko vrelo izbija u vrhu kotline pod vertikalnim odsecima Radoseve pecine. Voda istice u dnu dugackog sipara izmedju velikih krecnjackih blokova u vrhu kratke i plitke dolinice. Nekada su vode velikog vrela pokretale vodenice i valjavice za sukno. Za vreme maksimalne izdasnosti vrelo daje i preko 10 m3 vode u sekundi, u minimumu ono se smanji i tada iz sipara i blokova istice jedva oko 120 l/s. Predpostavlja se da vrelo hrani podzemna reka koja protice kroz siroke pecinske kanale ciji su izlazni otvori pokriveni oburvanim blokovima i siparskim materijalom.Neposredno od izvora tok velikog vrela ima veliki pad i tekucim plitkim koritom gradi nekoliko manjih kaskada. Oko 300 m. od izvora tok se najpre smiruje da bi se najednom sa prostrane zaravni srusio niz vertikalne litice visoke preko 20. m. Zaravan i njena juzna litica sastavljeni su od naslaga bigra koje je jos ranije u nekom kisnom periodu natalozilo samo veliko vrelo. Kao i sva kraska vrela bogato je rastopljenim CaCo3.

Nalazi se na oko 150 km. od Beograda, 20 km od Despotovca i manastira Manasije i Ravanice.

<Lisine>

Kafana VODOPAD Lisine

Kafana VODOPAD smestena je u samom podnozju vodopada Veliki buk visokog 15m.

Netaknuta priroda na velikom imanju, mali zooloski vrt, ribnjak sa kalifornijskom pastrmkom, jezero za sportske ribolovce predstavlja ambijent za lepo proveden vikend.
Kapacitet kafane je 100 mesta. U sklopu objekta je i velika terasa i basta, a za sve goste obezbedjen je i veliki parking prostor
Internet Krstarica - Srbija i Crna Gora (Jugoslavija) - Serbia and Montenegro (Yugoslavia)           NaNetu.com -Aleksinac.net/banner   NaNetu.com -Kopaonik/banner   Serbian Yellow Pages - Srpski poslovni imenik, Serbian Business Directory   NaNetu.com -sokobanja  NisCafe.com - Internet panorama urbanog Nisa  
Designed by: Nebojsa Stefanovic 2008