Beljanica - srpska lepotica
<Beljanica-srpska_lepotica>
<vodopad>
<znamenitosti>
<foto_galerija>
<O_Beljanici>
<resava>
<turizam>
<resavska_pecina>

Resavska pecina

 

Resavska pecina se nalazi u okolini Despotovca, na obodu Divljakovackog polja, odakle i potice raniji naziv divljakovacka pecina. Udaljen je 21 kilometar od Despotovca i do nje vodi asfaltni put kanjonom reke Resave.

1962. godine su pocela speleoloska istraživanja Resavske pecine, a 1972. godine je uredena za turisticke posete. Pecina je prostrata na tri nivoa, ispretpletana je nizom kanala i dvorana od kojih su najznacajnije: Dvorana kipova, Bobanova, Blatna i narocito Kristalna dvorana. Resavska pecina je jedna od najposecenijih od svih pecina u Srbiji. Za turisticke posete su samo delovi prvog i drugog sprata (nivoa), dok najnižim nivoom protice voda.

Duga je 4,5 km. Detaljno je istraženo 2830m., a za posetioce je uredeno oko 800 m. Jedna je od najstarijih ispitanih pecina u Srbiji, stara je oko 80 miliona godina dok se stariji nakit u pecini procenjuje na oko 45 miliona godina. Temperatura je konstantna i iznosi 7 c, dok vlažnost vazduha varira od 80-100 %. Unutrasnjost pecine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Po bogatstvu i raznobojnosti nakita Resavska pecina opravdano nosi epitet Resavske lepotice.

Spada u najlepse pecine u Srbiji.

 

 

   
Designed by: Nebojsa Stefanovic 2008