Beljanica - srpska lepotica
<planina>
<Beljanica-srpska_lepotica>
<vodopad>
<znamenitosti>
<beljanica-zima>
<foto_galerija>
<beljanica_kapa>
<O_Beljanici>
<resava>
<turizam>
 

Skijalište Beljanica - Izvod iz Master plana

   Pogled na Lazarev kanjon sa jednog malo poznatog i teško pristupacnog vidikovca

foto: http://www.freebiking.org

LOKACIJA
     - Prostor od 12 km² na visoravni Beljanice, na kome se nalazi alpsko i nordijsko skijalište
    OPIS PROJEKTA

    - Izgradnja 11 žicara (7 vucnih i 4 sa sedištima);
    - Izgradnja 30 km alpskih ski staza 50 m širine;
    - Izgradnja 18 km nordijskih ski staza (3 km, 5 km, 10 km), širine 6-8 m;   
    - Izgradnja 7 ski izletnickih restorana i 5 vidikovac restorana
    VREDNOST INVESTICIJE
    - 25.000.000 evra


Izvor: http://www.merr.sr.gov.yu/dokumenta/

 

Beljanica buduci Kopaonik

Valkaluci, srce Kucaja i carstvo vilenjaka

foto: http://www.freebiking.org

Turisticki planovi za uredenje regije oko Kucajskih planina


 Izgradnja žicare od Beljanice do Lisina ocekuje se tokom ove godine, aVlada Srbije odobrila je 50 miliona dinara za pretprojekte

Program podizanja kapaciteta turizma na podrucju Kucajskih planina, sa centrom na Beljanici (1339 m/nv) , koji je ušao u Nacionalni investicioni program, ovu regiju ucinice veoma zanimljivom za turiste. Planirana je izgradnja devet skijališta na planinskom kompleksu Beljanice, a u njenom širem regionu, tacnije na podrucju opština Despotovac, Žagubica i Petrovac, predvidena je izgradnja ski-žicara sa gondolama.

- Beljanica, Homolje i Gornjak bice tri poluge na kojima bi se razvijali i novi oblici turizma do ekstremnih interesovanja, poput izletnickog i ruralnog turizma- izjavio je Jordan Aleksic, generalni koordinator programa, ciji je inicijator Fakultet za primenjenu ekologiju "Futura" i Unija ekologa.

Vlada Srbije je odobrila 50 miliona dinara za pretprojekte, a u roku od pet godina bice izdvojeno mnogo više para za infrastrukturu. Realizacija žicare od Beljanice do Lisina može se ocekivati vec tokom ove i naredne godine.

- Ovde nije rec o nekoj ledini, vec o nizu turistickih inicijativa koje vec postoje. Lisine godišnje poseti 50 hiljada gostiju, što stvara mogucnost daljeg razvoja i privlacenja još veceg broja turista. Ovaj ski-centar bio bi na pola puta u odnosu na Kopaonik. Vec to govori da je ova destinacija pravi izbor.

Ovaj program despotovackoj opštini ce pružiti ne samo dobru šansu za razvoj turizma, vec i za nove delatnosti. Osim predivne prirode, u restoranima "Lisine", "Lisinski raj" i "Vodopad", kao i Domu vila Termoelektrane "Morava" iz Svilajnca koji je u izgradnji, buduci gosti moci ce da jedu pogacu ispod saca, kacamak, med i ostale dakonije iz ovog kraja. U planu je i izgradnja još tri restorana-motela, ciji investitori prikupljaju projektnu dokumentaciju.

 

   
Designed by: Nebojsa Stefanovic 2008